Login formulier
NK 2009 PDF  | Print |  E-mail

Nederlands kampioenschap 2009

 

Het Nederlands  kampioenschap wordt door de vele beoefenaars van de danssport in Nederland gezien als de meest belangrijke nationale wedstrijd van het jaar. In voorgaande jaren was het gebruikelijk deze wedstrijd aan het eind van het dansseizoen (in Mei) te organiseren. Om allerlei redenen heeft men besloten het Nederlands kampioenschap te verschuiven naar het begin van het wedstrijdseizoen. Deze beslissing betekent voor de meeste dansparen dat in de zomermaanden flink getraind moet worden. 

NK 2009 

Het danspaar dat de wedstrijd in hoofdklasse wint mag zich Nederlands kampioen noemen, de winnaars van de lagere klasses worden bondskampioen.

De verschuiving van het NK naar het begin van het seizoen betekende voor ons dat  het NK gelijk de eerste wedstrijd zou worden in de hoofdklasse nadat we vorig seizoen zijn gepromoveerd uit de A klasse.

Veel van de dames verschijnen in een nieuwe jurk op het NK. Ook Miep heeft voor dit seizoen een nieuwe ballroomjurk gekocht en het zou dus ook de eerste keer zijn dat ze deze zou dragen in een wedstrijd.

De accomodatie waarin het NK werd georganiseerd was prima, een nieuw sportcentrum in Almere met meer dan voldoende zitplaatsen en ook wel prettig, voldoende parkeer gelegenheid, zodat je met je koffer en kleding niet al te ver hoefde te lopen

.De meeste dansparen proberen aanwezig te zijn bij het NK, en omdat er altijd buitenlandse jury leden staan is het gelijk een goede test om te kijken waar je staat ten opzichte van de mededansparen. Door de grote deelname beloofde het een lange (en zware) dag te worden.  Voor de hoofdklasse stonden een voorronde, een herkansing, een kwart-finale, een halve finale en een finale gepland.

Om 13.00 uur werd de wedstrijd officieel geopend, maar onze klasse zou pas later aan de beurt zijn dus haden we volop gelegenheid om een indruk te krijgen van de hal en om de spieren warm te maken.Om ongeveer 14.30 was het tijd voor onze eerste ronde. vanwege het grote aantal paren waren de dansparen in 2 groepen van 15 verdeeld zodat er voldoende ruimte op de vloer zou zijn.  

Met een beetje meer spanning als normaal gingen we de vloer op en konden we beginen aan de eerst Engelse Wals, Tango, Weense Wals, Slowfoxtrot  en de Quickstep.  We waren in staat om enkele "opstoppingen" te vermijden en konden redelijk lekker door dansen, maar of het genoeg zou zijn om direct door te gaan naar de 2e ronde dat was voor ons niet zeker. ook gezien het sterke deelnemers veld. (De paren die niet direct doorgeplaatst worden naar de tweede ronde krijgen nog een kans in de herkansing).

Toen de uitslagen werden opgehangen bleek gelukkig onze naam in de lijst te staan van de paren die gelijk door waren geplaatst naar de 2e ronde (de kwartfinale). Aangezien deze ronde pas om 17.00 uur gedanst zou worden konden we ons omkleden en even een hapje eten.

De kwartfinale liep voor ons gevoel ook best lekker, en volgens onze trainster, Willy Daas, die ook op de wedstrijd aanwezig was zag het er goed uit, dat geeft natuurlijk altijd een goed gevoel.

 NK 2009

Het is altijd prettig dat je trainer aanwezig is, zij kunnen je dan eventueel wijzen op punten waarop je moet letten in je volgende dans. Daarnaast werden we tijdens het dansen toegejuigd door de afgereisde Zeeuwse dansliefhebbers (o.a. Jan en Roos) die het NK als toeschouwers volgden.  Dat geeft altijd weer extra energie.

 

Ook in de kwartfinale kregen we voldoende waardering van de Jury en we mochten doorgaan naar de halve finale waar we uiteraard erg blij mee waren.

Vooraf hadden we niet durven hopen dat we tot de halve finale zouden komen. Uiteraard blijven de besten over, we wisten dat het nu wel heel erg moeilijk zou worden om nog verder te komen, en we konden helaas de finale niet bereiken.

Wel dansten we nu in de zogenaamde runner-up finale waarin we een mooie 4e plaats haalden.

Nadat we gekeken hadden naar de finale uit onze eigen klasse en de overige finales waarin de Nederlandse top strijdde voor het Nederlands kampioenschap konden we met een voldaan gevoel weer in de auo stappen en de thuisreis aanvaarden.

 

  
Al met al kunnen we terug kijken op een hele goede eerste hoofdklasse wedstrijd en NK. Uiteraard willen we hierbij ook onze zeeuwse ADVZ supporters nog bedanken voor de prettige ondersteuning.

 

Johan en Miep Dane 

 

 

Copyright © 2018 www.johanenmiep.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.